2021-09-20 14:17:05• hírek • Refszatmar.eu

Centenáriumát ünnepelte a Királyhágómelléki Református Egyházkerület

Áldott generáció vagyunk: pár éven belül megünnepelhettük a reformáció ötszázadik, a Magyar Református Egyház 450. és pár napja a Királyhágómelléki Református Egyházkerület századik évfordulóját. Hála és öröm határozhatja meg életünket, akár már csak ezért is. Százéves élni akarás, és Isten kegyelméből élni tudás ünnepe volt ez – fogalmazták meg többen is. A szatmáriak életre meghatározó élményként élték meg az ünnepi eseményt.

Pénteken az egyházkerületi székház tanácstermében három értékes könyvet mutattak be. „Uraim! Sursum corda! Fel a szívekkel!” címen dr. Pálfi József Sulyok-monográfiáját az új egyházkerületért küzdő első püspök életéről. Továbbá az Emődi András egyházkerületi levéltáros által szerkesztett Királyhágó-melléki Református Egyházkerület 100 emlékkötetet és a Pécsi L. Dániel által írt A Királyhágó-melléki Református Egyházkerület címerei-t bemutató könyvet.

Református Egységnap – áldás a gyülekezeteinkre és zászlóikra

Szombaton a Kárpát-medencei magyar református egyházkerületek képviselőinek jelenlétében ünnepelték Nagyváradon a Református Egységnapot. Ezen alkalmon áldották meg az egyházkerület gyülekezeteinek a zászlóit is. Ezzel párhuzamosan ugyancsak Nagyváradon megtartották a Kárpát-medencei Református Tanintézmények Közös évnyitóját is.



A királyhágómelléki püspökség udvarán megtartott, Forró László királyhágómelléki főjegyző levezetésével megszervezett eseményen, az erre az alkalomra elkészült szabadtéri szószékre először a házigada főpásztor emelkedett fel, alázatosan és szeretetteljesen köszöntve Igével az ünneplő sereget: “Ó, Isten! Elvetettél, szétszórtál bennünket! Megharagudtál ránk, állíts helyre minket! Megrendítetted, megrepesztetted a földet. Gyógyítsd be sebeit, mert megindult. Szörnyű dolgokat láttattál népeddel, bódító borral itattál minket. De jelt adtál az istenfélőknek, hogy megmeneküljenek az íj elől.” (Zsolt 60,3-6) Ez a születésnap nem az ünnepi mámort jelenti, hanem komoly megállást a gyülekezet színe előtt, hogy megpróbált minket az Úr. Fájdalommal és nyomorúsággal teli száz esztendőre nézünk vissza, hiszen történelmünk tele volt gondokkal, áldás helyett átkot hordoztunk. De ahhoz, hogy gyógyítani tudjuk életünket és hordozni a jövendőnket, kemény szavakat kell megfogalmazni. A zászló arra figyelmeztet, hogy mindig közel kell lenni az Úr sátorához, és közel egymáshoz. És azt akarjuk szerte a Kárpát-medencében, szerte a világban képviselni, mint olyan igazságot, ami megtart bennünket. – mondta igei köszöntésében Csűry István püspök.

Püspökök, egyházvezetők összehangolva szolgálta: az apostoli köszöntést Steinbach József dunántúli püspök tolmácsolta. Az Igét Halász Béla délvidéki püspök olvasta fel, a bűnvalló imát Kató Béla erdélyi püspök mondta el. Az ünnepi istentiszteleten Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke: “Zarándokének. Hozzád emelem tekintetemet, aki a mennyben laksz! Ahogy a szolgák uruk kezére néznek, vagy a szolgálóleány úrnője kezére, úgy nézünk mi Istenünkre, az Úrra, míg meg nem könyörül rajtunk. Könyörülj, Uram, könyörülj rajtunk, mert torkig vagyunk a gyalázattal! Torkig vagyunk már az elbizakodottak gúnyolódásával, a gőgösök gyalázkodásával. (Zsolt 123) “Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek.” (Mt 6,33) Igehirdetésében az önérzetre ébredés lépéseiről beszélt. Az önérzetre ébredt ember zarándokutján, száz éven túl, úgy érdemes tovább indulnunk, hogy jussunk el a belső tartásig, és továbbra is az összetartozásig.

Urunk imádságát Szenn Péter horvátországi püspök, az áldást Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök, az úrvacsorai ágendás beszédet Géresi Róbert felvidéki püspök mondta el. Az istentisztelet után a Királyhágómelléki Református Egyházkerület gyülekezeteinek zászlóit Balogh Zoltán dunamelléki püspök áldotta meg. Az egyházvezető beszédében hangsúlyozta, hogy a hosszú szétszakítottság ellenére, mindenkinél előbb, a magyar reformátusok már 2009-ben kimondták egységüket,. „Vagyunk, gyarapodunk és együtt vagyunk. Azt emeljük magasra, ami túlmutat rajtunk. Azért vagyunk, mert az Úristen akarja, hogy legyen magyar református keresztyén egyház. … Partium – alázat és öntudat. Kell alázat ahhoz, hogy elmondjuk: mi csak Részek vagyunk, de kell hozzá bátorság azt mondani, hogy részei vagyunk az egésznek. A magyar keresztyénségnek ereje van.– mondta igehirdetésében a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke.

A továbbiakban Bara Lajos István főgondnok, a Zilahi Református Wesselényi Kollégium igazgatója köszöntését követően Vinczéné Pálfi Judit a Királyhágómelléki Református Egyházkerület missziói előadó tanácsosa egy rendkívüli kezdeményezésről számolt be: a királyhágómelléki egyházkerületnek közel ezerkétszáz tagja kézzel lemásolta a Szentírást. A kézzel lemásolt Biblia tizennégy kötetet tesz ki. Végezetül Fürjes Zoltán helyettes államtitkár szólt az egybegyűltekhez a magyar kormány képviseletében.

Generális Konvent közgyűlése

Az istentiszteletet követően a Generális Konvent közgyűlése úgy határozott: felhatalmazza a Magyarországi Református Egyház Zsinatának mindenkori lelkészi elnökét, hogy a Kárpát-medencei református egyházkerületeket egyházi, állami és társadalmi kapcsolatokban képviselje, és a Generális Konvent ügyvezetését ellássa.

A Generális Konvent ülésén Bódiss Tamás, az új református énekeskönyvet szerkesztő bizottság titkára bemutatta a napokban elkészült énekeskönyvet, és egy-egy tiszteletpéldányt adott a testület tagjainak.

A Generális Konvent közgyűlése nyilatkozatban állt ki Kató Béla és Csűry István mellett. A két egyházvezetőt visszaéléssel gyanúsítja a román ügyészség, a Zilahi Református Wesselényi Kollégium épületének visszaszolgáltatása ügyében. A közgyűlés zárónyilatkozat elfogadásával ért véget.

Magyar Református Egyház Generális Konvent Zárónyilatkozata:

"A Magyar Református Egyház Generális Konventje a megtartatásért Isten iránti hálával és jó reménységgel köszönti a százesztendős Királyhágómelléki Református Egyházkerületet. 
A magyar református egységben, testvéri közösségben, imádságos szívvel, együtt örülünk az örülőkkel, együtt sírunk a sírókkal és együtt küzdünk a küzdelemben lévőkkel.

Krisztus a jövő, együtt követjük őt."

Nagyvárad, 2021. szeptember 18.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: